Borstvoeding

Wist je dat…
– borstvoeding de beste voeding is voor je baby, voornamelijk omdat de samenstelling altijd klopt en zich aanpast aan de behoeften gedurende de hele lactatieperiode.
– de antistoffen in moedermelk het immuunsysteem van je kind hem zijn leven lang zal beschermen.
– moedermelk altijd voorraadig, hygiënisch en op de juiste temperatuur is.
– moedermelk enzymen bevat die de darmen van de baby beschermen tegen lichaamsvreemde eiwitten.
– de groei en de ontwikkeling van de hersenen en het centraal zenuwstel gestimuleerd worden door de goede vetten     van moedermelk.
– de spraak- en taalontwikkeling bevorderd wordt door het optimaal gebruik van de mond- en tongspieren tijdens  het drinken aan de borst

En ook dat…
– je vetreserves sneller kwijtraakt door zelf te voeden.
– de baarmoeder zich snel herstelt door de actieve werking van de borstvoedingshormonen.
– de menstruatie meestal lang wegblijft.
– vrouwen die borstvoeding geven maar liefst een vijfde minder kans op borstkanker hebben. Veel gevallen van ziekte zouden kunnen worden voorkomen als moeders hun kind minstens zes maanden aan de borst zouden leggen.

En nog veel meer!
Moedermelk kan allerlei kleuren hebben: wit, glazig, geel, roze, groenig, blauwig, bruin of grijs. De kleur zegt niets over de samenstelling of voedingswaarden van de melk, wel wordt het beïnvloed door de voedingswijze van de moeder, niet alleen tijdens de zwangerschap maar door de jaren heen.
“Eten voor twee” zoals onze oma’s het dachten hoeft niet, wel is het belangrijk om bewust te zijn van een evenwichtige, voldoende en gezonde eetpatroon. 80% van onze dagelijkse voeding wordt gebruikt voor het aanmaken van moedermelk, een feit die om consequent handelen vraagt in het voedingsschema van de moeder. Opvallend is dat ondervoede moeders toch altijd voldoende productie hebben om hun kind te voeden. Wel zijn er consequenties voor hun eigen gezondheid. De zogenaamde vetreserves die een moeder opbouwt tijdens de zwangerschap zijn werkelijk bedoeld om gebruikt te worden in de eerste borstvoedingsweken en verdwijnen daardoor snel na de geboorte.
Ik bespreek graag de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl gedurende de lactatieperiode en geef advies over de opbouw van een fysieke en geestelijke conditie. Tevens geef ik ook begeleiding over de voeding van de baby in combinatie met borstvoeding en na de borstvoedingsperiode.

IMG-20180308-WA0001